MakeupRSaveti

MakeupRSaveti

18 August 2013

Kokosovo ulje - nega suve i oštećene kose

Nakon što smo se "zatrpali hemijom", prirodno ponovo postaje trend. A nakon korišćenja nekoliko prirodnih proizvoda, shvatila sam da je to sa punim pravom.

Kao što vi koje me pratite znate, muku sam mučila sa suvom kosom. I posezala za svakakvim preparatima ne bih li je vratila u normalu opet (kliknite ovde da vidite moj post o nezi suve kose). 
Ono što sam dodala jeste korišćenje kokosovog ulja. Čula sam more pohvala, a glavni dokaz da je dobro su kose devojaka iz tropskih krajeva kojima korišćenje ovog ulja predstavlja osnovnu negu.



Balzami i maske hemijski omekšavaju kosu i glade je, samim tim daju sjaj kosi, pa ona samo izgleda zdravije. Za razliku od njih kokosovo ulje prodire u unutrašnjost dlake (jedno je od retkih ulja koje to čini), čime popunjava pukotine na kosi i daje joj na debljini, ali i sprečava buduća oštećenja.

Pomaže kosi da povrati izgubljene proteine i sjaj, takođe je jača i zadržava vlažnost.

Zbog antibakterijskih svojstava, sprečava nastanak peruti, ali i opadanje kose. Hrani teme, pa onaj neprijatni svrab nestaje, a i štiti folikule kose, tako da kosa manje opada.

Sadrži vitamine E i K.

Ovo ulje se ponekad naziva i maslac. Razlog je što je kokosovo ulje na temperaturi do 24 stepena belo, gusto i čvrsto, kao mast:


A kada je temperatura u prostoriji viša od 24, postaje tečno i prozirno:


Da ne budete zbunjene kad se promeni i pomislite da se pokvarilo.

Ja ga koristim jednom sedmično, nanesem na krajeve (ne utrljavam na teme jer za to koristim Allin losion) ili uveče, pa prenoćim sa uljem na kosi ili bar sat vremena pre pranja. 
Nakon toga kosu operem litarskim šamponom i stavim balzam ili pakovanje, jer kokosovo ulje hrani kosu iznutra, za "glađenje" treba staviti i neki preparat za spoljašnje dejstvo. Nakon toga mi kosa bude skroz svilenkasta i sjajna.

Nabavila sam ga u prodavnici zdrave hrane, po ceni od 700 dinara. Možda na prvi pogled zvuči skupo, ali ima 310 g i jako se sporo troši.
Obavezno birajte ekstra devičansko i prirodno ulje (koje je baz aditiva i konzervansa), a ne ona hemijska sa mirisom kokosa, a u njima nema ni k od kokosa.

ovo ulje ja koristim

Recept za lepu kosu: pomešajte 3 kašike kokosovog ulja sa 4 kašike balzama, ukvasite kosu i nanesite ovu smesu na krajeve, držite 2h ili više, zavisno od mogućnosti, a onda šamponirajte.

Toliko od mene za ovaj put, nadam se da sam vam razjasnila neke stvari, pošto me baš dosta vas pitalo o kokosovom ulju :)

Ukoliko želite da vidite kako negujem kosu, pogledajte video na mom YouTube kanalu:

Da li ga vi koristite?

Ljubim vaaaaaas


59 comments:

  1. E pa svaka cast na ovom postu. Stvarno si sve lepo objasnila. Moram priznati da ti je kosa daleko lepsa nego na pocetku snimanja, to kazem jer sam videla Pokahontas sliku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Jeste mi se dosta popravila, mada sam za Pokahontas nosila ekstenzije :)

      Delete
  2. Imam jedno malo pakovanje ulja i fino mi radi posao :).
    Povremeno ga koristim i prija mi, primeti se razlika kada ga koristim, subjektivni osecaj je drugaciji.

    ReplyDelete
  3. Kupila sam ga i koristim :) jednom sam se zeznula pa stavila na vrhove poslije pranja, bas je gusto i masno i vidjelo se. Obavezno treba da ide prije pranja kao maska. Dobro si me napomenula, idem ga vaditi iz frizidera, bilo je skroz tecno pa sam ga vratila da malo dodje sebi :P vaspitna mjera!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, masno je bas, tako da, ako ne zelis "wet look", obavezno pranje :))) i ja vise volim cvrsce :)

      Delete
  4. već dugo se spremam da ga kupim, no nikako. Morat ću :)
    Iako sam nedavno kupila makadamijino ulje pa sad njega koristim u tu svrhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obavezno uzmi. Dopasce ti se! Kad potrosis to, pa onda :)

      Delete
  5. I ja sam koristila isto ovo, i jako mi je pomoglo, potpuno se slažem sa svim što si navela:) Ja jedino nisam mogla da prenoćim s njim na kosi, pa sam ga stavljala na suhu kosu par sati pred pranje. Sad mi je kosa ok i puštam je pa ga malo stavim na krajeve. Sve u svemu, super super tretman za oštećenu, suhu kosu, kao što si rekla ostalo uglavno maskira oštećenja (ja sam se i prilično ošišala, zaboravih da pomenem) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni se baš dopada kako miriše, pa mogu i da prenoćim :)
      Drago mi je da ti je pomoglo <3

      Delete
  6. Mile su veverice! E ja vec neko vreme planiram da ga kupim, ali nikako. Moram da ga probam :)

    ReplyDelete
  7. Ranije sam ga koristila i znam da mi je pomoglo, a mogla bih opet poceti... Bas sa ovim tvojim mixom :) javim utiske!!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi, da vidimo prija li i plavoj kosi :) :*

      Delete
  8. Ne koristim ga, ali bih ga volela probati. Primetila sam da se i ja sve vise okrecem prirodnoj kozmetici. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pametno, ranije su žene imale mnogo lepše kose, dok nisu počele da ih prže i maltretiraju :)

      Delete
  9. i ja sam otkrila čari kokosovog ulja..koristim ga za sve i kosu i tijelo i mješam sa glinom kao masku za lice-odlično je!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam probala nigde sem na kosi i jednom namazala na lice, moraću :)

      Delete
  10. Bas me interesuje kako ce meni da se pokaze, uzecu ga obavezno. Pogotovo sto mi sada kosa nenormalno opada (a ja nju na sebi najvise volEm) i sto mi je H&S unistio teme i sad imam perut. :/ Kako da ga koristim da bih umanjila perut? Ovu smesu, ili da pomesam kokosovo ulje sa vodom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi kako ti se pokazalo... Ne moraš da ga mešaš, samo utrljaj na dlanove (postaće retko kao suncokretovo ulje), a onda ga utrljaj na teme :)

      Delete
  11. Bas mi je ovakva maska potrebna, koja ce iznutra da oporavi moju kosu, koja je inace jako podlozna pucanju :( Super post :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I moja, čim je malo pipnem fenom ili presom, nenormalno puca :(
      Hvala <3

      Delete
  12. Nisam baš neki ljubitelj ulja za kosu jer nikada nemam toliko vremena da držim ali mene ovaj kokos tako mamiiiii :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da znaš kako miriše, ne bi ga ni skidala sa kose :D

      Delete
  13. I moje je došlo iz prodavaonice zdrave hrane i obožavam ga i za kuhanje i za kosu. Posebno mi je pomogao na kosi, uvijek ga stavim kao masku prije pranja i u kombinaciji s nekim drugim uljima ili samog držim oko 2 sata. Ma predivno omekša kosu i tako divno miriše :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, baš prija kosi... A nisam koristila za kuvanje. Moram probati kad kupim novo pakovanje jer sam u ovo gurala prste :D

      Delete
  14. Juce ga gledam u zdravoj hrani a danas ti pises u njemu. :D Razmislicu o njemu posle odmora. Sad sam u fazi kada nista ne kupujem sem neophodnog. Drago mi je da je zaista dobro. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telepatija :D Podržavam te, taman posle da oporaviš kosu od sunca :)

      Delete
  15. Bas sam juce obisla par prodavnica zdrave hrane da nadjem ovo Kokosovo ulje. Jedva sam ga nasla i na kraju ne kupih :( Moracu jos dobro da iscitam na netu i da vidim. Ja sam ga nasla po ceni od 550,oo din sto vidim da je odlicna cena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, po Beogradu cena baš varira, kod mene u gradu nema jeftinije od 700 :(

      Delete
  16. Nikako da ga kupim ;( Ali definitivno mi je neophodno ;) Podrzavam vracanje prirodi i koriscenju prirodne kozmetike ;)

    Mene interesuje Allin losion...mogla bi neku recenziju da nam spremis ;) Koristim vec skoro dva meseca Allin sampon protiv opadanja kose i prezadovoljna sam ;) Htela sam da kupim i losion, ali nisam znala da li je dobar ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja, i ja :)))
      Hoću, napisaću o njemu uskoro :)

      Delete
  17. Još ne, ali kada se vratim u Zagreb, kupujem! Već dugo kontam i sve više razmisljam o prirodnim alternativama, vrijeme je da krenem na djela,

    ReplyDelete
  18. Obožavam ovakve postove :)
    Još nisam koristila kokosovo ulje ali ću sigurno probati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopao <3
      Tebi je lepa kosa, ali ako poželiš da dodaš sjaja, uzmi :)

      Delete
  19. Bas sam jutros stavila kokosovo ulje na kosu i drzala jedno 4 sata. :) U isto vreme, pricam sa Mirnom koja me obavestava da je i ona isto uradila, tako da kokosovo ulje je postalo klasika i svakodnevnica zena. :)

    ReplyDelete
  20. Ne koristim (još), ali svakak ću probato, obožavam miris kokosa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prelepo miriše :) A ja čak ni ne volim kokos :D

      Delete
  21. Otkad je meni kokosovo ulje na wl, a ja uvijek zaboravim jer ga nema kod mene kupiti, morat cu ga naruciti s iherba.
    Kosa mi je postala tako suha da mi nijedna frizura ne lici ni na sto. I mislim da mi je prije 10 g bila duplo gusca :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas cudno da nema :/ Vidi ako neko moze da ti nabavi, ako ne, onda naruci... Znaci da moras vise kosi da se posvetid, verujem da ce se stanje popraviti, samo budi uporna!

      Delete
  22. Koristila sam ulje pre par god i bila prezadovoljna, sada ga nesto nema u prodavnici zdrave hrane kod mene. Cim stigne obavezno kupujem. Na teme stavljam ricinusovo, na ostatak kokosovo, nakon pranja koristim hidrantna pakovanja, a svako trece proteinsko, kosa mi se napokon oporavila :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ga baš volim, nadam se da ću ga naći u prodavnici kad ga potrošim...
      Da, to je dobitna kombinacija :)

      Delete
  23. Zdravo,
    da li si probala da koristiš kokosovo ulje za kompletnu negu tela? :) Ja ga koristim i posle tuširanja, na vlažnu kožu, divno je... preporuka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesam, a na moru sam isto koristila za sunčanje, predivno je :)

      Delete
  24. Ako imate nekog da vam ga donese iz susedne Madjarske, duplo je jeftinije i to ekstra devicansko... :)
    Sad sam pocela da ga koristim, ali s obzirom na ovolike hvale, moracu i na kosu da ga stavljam, inace samo masiram lice njim...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam :( Čula sam da je kod njih jeftinije, šteta što ne živim tamo :D

      Delete
  25. Ja kada sam otkrila kokosovo ulje i nabavila prvi put extra devičansko, znala sam da se više neću odvajati od njega. :) Sada ga koristim i za spremanje hrane i za kosu, i za masažu, bukvalno za sve što može. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, to svi kažu :D Ja nisam još koristila u hrani, ali za sve drugo jesam :)

      Delete
  26. Nestade mi pitanje.. pa da ponovim...
    Da li stavljate na suvu ili mokru kosu? Ja sam stavila na mokru (kombinacija kokosovog i mrvice ricinusovog) i ubih se dok nisam isprala... nekoliko puta samponirala.. osusila i dobila froncle masne grozne... pa sam onda polila s dva limuna... i nadam se da je konacno sislo.. upravo cekam da se osusi :)
    Dakle, cime ispirate i da li ide na mokru ili suvu kosu u startu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja stavljam uvek na suvu kosu, a ispiram litarskim šamponima, i to mi je odlična kombinacija :))) Nadam se da si se izborila :D

      Delete
  27. Uspela, ali tek posle ta dva limuna izlivena na glavu, probaću baš i na suvu, al s limunčićima pri ruci ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U pravu si, za svaki slučaj :)))

      Delete
    2. Nije bio problem u ulju, nego u megalomanskoj kolicini koju sam upotrebila, kao i tome sto sam je jos i obogatila s malo ricinusovog ulja i sve to nacacala od korena do vrha. Kasnije sam nekoliko puta stavljala samo kokos, bez ricinusa, i to od usiju nanize (ne na koren i kozu glave) i bez problema ispirala bez ikakvog cedjenja limuncica po glavi, a kosa mi ostane svileno meka. Uvek sam zahvalna svima vama sto lepo srocite i podelite iskustva, pa rekoh da i ja dodam carsavcic s mojim :)

      Delete